Brand, Memainkan Peranan Penting dalam Industry Perhotelan Untuk Maju

Selain dari menyampaikan layanan baik, brand hotel juga menjadi peranan utama melambangkan identity yang berprestig.

Radisson Group

Branded hotel sentiasa menjaga imej luxury dengan cara berpakaian seragam, cara layanan yang mempunyai ciri ciri atau menyampaikan dengan ramah dan lembut. Identiti seseorang staff hotel juga dipilih berpandukan pada perwatakan yang “natural” serta mempunyai gaya tersendiri yang peramah dan “friendly”, sebagai penyambut tetamu utama.

Front desk agent dalam 5 Star hotel telah dilatih dengan mendalam mengenai cara pergaulan, percakapan dengan semua bangsa dan peringkat umur. Kebanyakan mereka mempunyai perwatakan yang menarik serta berbudi bahsa.

Ruang bilik hotel yang kemas dan bersih serta mempunyai bau harum yang istimewa

Bahagian pengurusan pula memainkan peranan menjaga staff dan tetamu dengan adil serta “flexible” bagi memastikan kepuasan pelanggan.

“Empowerment” akan dibagi kepada staff terutama dibahagian penyambut tetamu yang professional.

Radisson Dublin, Republic of Ireland

Di dalam 5 star hotel / Luxury hotel, penyambut tetamu dibenarkan untuk membersih bilik kepada pelanggan yang memerlukan rehat dalam jangka masa terdekat jika tiada bilik yang “ready” ketika process check-in. “ini adalah layanan diluar jangkaan para pelanggan dan ia menjadi satu keistimewaa tersendiri bagi tetamu hotel”

Front office juga akan mengiringi tetamu ke bilik, jika tiada staff “Bellman” atau mereka dalam kesibukan. Peluang ini akan memberi info “extra mile” kepada pelanggan, dan pasti ia menjadi perhubungan bisness/layanan mesra serta membuka nama brand hotel.

Article by: Editor – Admin / ∃iremer.